Blogserie: Interview met coach Steff Vanhaverbeke
Blogserie: Interview met coach Steff Vanhaverbeke

Hoe denken onze coaches over de Breinpiraten en wat is hun mening? In deze blogserie zal je korte interviews lezen met de drie coaches van Breinpiraten. Ik zal hen enkele vragen stellen in verband met hun connectie met Breinpiraten en hun gedachtes hierover. Deze week starten we met coach Steff Vanhaverbeke.

Op welke prestatie of prestaties binnen Breinpiraten bent u trots?: ‘ het zien dat wat wij brengen een meerwaarde heeft voor de mensen en dat ze een andere kijk op de wereld krijgen is iets waar ik zeer trots op ben. Telkens als wij een opleiding geven, en dan specifiek over NLP, zien we telkens dat mensen door een proces gaan waarbij ze er anders uitkomen dan hoe ze er ingestapt zijn. Ze worden gelukkiger, succesvoller,…Je leert de wereld anders ervaren. Dat geeft zeer veel voldoening en op deze uitkomsten ben ik zeer trots.

Vindt u dat leeftijd een grote rol speelt binnen de Breinpiraten?: ‘neen, absoluut niet. Eigenlijk de ene kant wel en de andere kant niet. Het is nooit te laat of te vroeg om te leren hoe ik anders met men brein kan omgaan of hoe ik men brein jonger houdt. Anderzijds is een van onze drijfveren is dat we de principes die allemaal bekend zijn en academisch gebruikt worden zo toegankelijk mogelijk te maken, dus ook naar kinderen toe. Dat we dus ook kinderen die mogelijkheid geven om ermee in aanraking te komen en ze dus de kans te bieden om van jonge leeftijd dingen te leren die je leven anders kunnen maken. Er was eens een net gepensioneerde bedrijfsleider die vele opleidingen had gevolgd en die tegen mij zei: ‘ Ik heb al zo veel opleidingen gevolgd maar ik heb nog nooit zo een opleiding gevolg. Als ik deze opleiding vroeger had gevolgd zag men carrière er waarschijnlijk helemaal anders uit’. Dat soort opmerkingen hebben we al dikwijls gehoord.’

Wat zijn u grote passies en drijfveren binnen de onderneming Breinpiraten?: ‘ Eerst en vooral, Breinpiraten is geen onderneming maar een community. Het zijn alle mensen die willen leren hoe ze hun brein anders of beter kunnen gebruiken. Voor mij gaat het over mensen, kennis, inzichten en de passie om mensen te trainen en te coachen. Daar kan ik bij de Breinpiraten mijn hart en ziel inleggen want trainen en coachen is mijn passie. Het gaat over aanraken van mensenlevens en hoe je deze aanraakt en een stukje hun leven kunt veranderen. Voor mij is dit enorm en een grote passie van mij. Of ik dat hier doe op Ubeon of ergens in company is voor mij allemaal hetzelfde. Voor mij gaat het niet om een grote community. Voor mij gaat het vooral over dat mensen geïnspireerd kunnen worden en dat wij hun daar een duwtje in de rug kunnen geven. Wij zijn hier heel ‘zen’ in, niets moet of niets is verplicht of we gaan niet oordelen. Als we een rol kunnen spelen in het beter maken, interessanter maken of leuker maken van mensen hun leven zijn we zelf al blij. Voor ons gaat het deels om het inkomen maar eigenlijk vooral om mensen kwalitatief en toegankelijk iets bij te leren in een groep en een leuke setting die waardevol kan zijn. We zijn echt gepassioneerd door mensen.’

Wat als mensen problemen of belemmeringen hebben maar durven de stap niet te nemen om tot de Breinpiraten te komen. Welk idee of welke oplossing heeft u hiervoor?: ‘ Er zit heel veel filosofie achter. Een van de dingen die we heel vaak zeggen als mensen hier komen is : er is ‘no need to fix’. Je hoeft zelf niets op te lossen , als je daar nog niet toe bent of klaar voor bent. Iedereen heeft zen eigen tempo. Je moet eigenlijk zijn hoe je bent, je hoeft niks te veranderen. Het is pas als je zelf voelt van voor mij gaat het niet langer zo en ik zie er van af of ik heb een doel en ik zie niet in hoe ik die moet bereiken dan kan je wel de stap zetten naar begeleiding.

Wat staat er op jou persoonlijke bucketlist binnen de Breinpiraten?: ‘ Zoals je weet maakt ik zelf momenteel een grote uitdaging mee. En ik weet dat er online communities zijn en dat ik niet de enige ben die deze transformatie meemaakt. Ik merk ook dat er heel veel mensen daarover heel veel vragen hebben. Daarom persoonlijk zou het leuk zijn om met de inzichten en technieken die ik heb om mensen vooruit te helpen en kan delen met anderen. Een stukje als awareness maar ook mensen bewust proberen maken. Het lijkt me leuk en interessant om deze community te gaan verkennen met de Breinpiraten. Ik zeg dit deels omdat ik het aan de lijven heb mogen ondervinden maar ook deels omdat ik aan technieken binnen de Breinpiraten zeer veel hulp heb gehad.