Hoe word jij een menselijk merk?
Hoe word jij een menselijk merk?

Social Media platformen creëren voor ons

– ondernemers en zelfstandigen—

zowel opportuniteiten als extra druk

Alles wat je online communiceert kan ineens door heel veel mensen gelezen, gezien, gehoord maar vooral ‘gepercipieerd’ worden.

Daarbij wil je vast wel dat jouw authentieke waarden en kracht ten volle tot uiting komen. En dat negatieve elementen en zwaktes juist niet in het daglicht geraken.

Daar heb je het dus al mis. Daar had ik het zelf ook mis, zoveel jaren terug, toen ik mijn persoonlijk merk — wie ik ben en waar ik voor sta — probeerde te boetseren.

Zo’n afgelikt, uitgepuurd profiel is immers onecht. En als er iets positiefs te vertellen valt over de effecten van social media, is het wel dat mensen goede antennes hebben ontwikkeld voor wie authentiek is… en wie niet.

Wie zijn of haar zwaktes en minpuntjes probeert te verdoezelen valt door de mand. Die wordt als onmenselijk en dus onbetrouwbaar gepercipieerd. Intussen zijn er ontelbare voorbeelden van verkeerde of misplaatste reacties die door spindoctors van bekende merken of personages worden gepitched, maar waar het publiek duidelijk anders over denkt.

Wanneer je een persoonlijk merk opbouwt, mag dat best ook wel ‘menselijk’ zijn. En daarvoor kan je gebruik maken van vier essentiële bouwstenen:

Jouw achtergrondverhaal

Wat is het verhaal die jou gemaakt heeft tot wie jij vandaag bent?

Voor mij persoonlijk is dat een kentekenend scharnierpunt in mijn jonge leven geweest; toen ik al als jonge tiener, net voor de kerstvakantie, thuiskwam met een ondermaats schoolrapport. Ik verwachtte een stevige uitbrander van mijn ouders.

In de plaats kreeg ik een begripvolle blik en even later mijn eerste hypnose-sessie. Dat scharnierpunt heeft mij op een pad gezet waar communicatie, persoonlijke ontwikkeling en breinpiraterij deel zijn gaan uitmaken van mijn dagelijkse leven. 

Wat is jouw achtergrondverhaal? Hoe beleef je die écht?

 

Persoonlijke anekdotes

Om jouw merk nog meer menselijk te maken bouw je voor op je achtergrondverhaal met korte, persoonlijke anekdotes.

Kleine verhaaltjes die een bepaalde pointe hebben. Hoe persoonlijker, hoe liever. Hoe meer emotioneel geladen, hoe beter ze werken. Hoe grappiger, hoe makkelijker ze onthouden worden.

Ik sta erom bekend, dat ik over een rijk arsenaal aan persoonlijke anekdotes beschik.

Iemand vroeg mij ooit:

“Hoe komt het dat je altijd een verhaaltje kan vertellen, die zo goed aansluit op elke specifieke situatie?”

Mijn antwoord is:

“Omdat ik zoveel vrienden heb.” 

Welke anekdotes kenmerken jou?

 

Persoonlijke gebreken

Het is geen geheim meer dat mensen fouten maken.

Ook ik heb fouten. Ik ben geen superheld… alhoewel ik wel zou wensen dat mijn dochter mij als een superdaddy zou zien…

Kwetsbaarheid is de sleutel tot échte verbinding. En mijn kwetsbaarheid steekt in mijn verlangens, mijn zoektocht, mijn fouten. Ik geef daar uiting aan tijdens m’n trainingen en mijn dagelijkse interacties met andere mensen. Zowel offline als online.

Wat maakt jouw kwetsbaar?

 

Kom uit voor wat je gelooft

“Doe maar gewoon. Schoenmaker, blijf bij je leest! Steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit…”

Het zijn enkele voorbeelden van beperkende overtuigingen die we al te makkelijk propageren.

We zijn bang om andere mensen te schofferen. Wat ervoor zorgt dat we niet altijd voor onze oprechte mening durven uitkomen. Bang om te polariseren. Ofschoon er vandaag voorbeelden genoeg zijn van mensen die deze angst online niet hebben, gedragen ze zich misschien heel sociaal wenselijk in een ‘live’ interactie.

Toen ik openlijk hypnotische technieken begon in te zetten om mensen en teams vooruit te helpen, hoorde ik vaak opmerkingen als: “Goh, ik zou dat toch niet doen. Geloven mensen dat wel, dat zoiets kan? Zou je het niet beter anders verpakken, anders verwoorden?” 

Neen dus; ik hypnotiseer mensen. In de gepaste context natuurlijk. En met respect voor hun persoonlijke ecologie.

Maar dat mensen in diepe trances brengen werkzaam is, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Trouwens, dat politici net hetzelfde doen om de publieke opinie in hun richting te krijgen, daar ben ik mij zeer van bewust en daarin onderricht ik ook het publiek. 

Ik sta voor wat ik geloof. Mijn geschiedenis. Mijn skills en technieken. Dat trekt mensen aan die mij willen engageren als coach, trainer en facilitator. Mijn persoonlijk — menselijk — merk trekt mensen aan.

Van vertrouwen naar samenwerken

Studies wijzen uit dat mensen vooral mensen vertrouwen. Mensen die ze goed kennen. Mensen uit hen persoonlijke kringen: collega’s, vrienden en naaste familieleden.

De enige uitzondering op die regel zijn politici. Net daarom is het belangrijk om jouw ‘persoonlijk merk’ goed te funderen. Met authentieke verhalen, kwetsbaarheid en duidelijke herkenningspunten. Je zal niet iedereen aanspreken met jouw persoonlijk merk en dat is OK. 

Je zal vooral mensen aantrekken die jou geloven, vertrouwen én met jou willen samenwerken.

Het is niet eenvoudig om dit in je eentje te bedenken. Daarom ondersteunen wij je in de creatie en ontwikkeling van jouw persoonlijk merk tijdens de workshop ‘Personal Branding & Online Presence’.